Політика запобігання злочинності в Україні у світлі статистики злочинності за вісім місяців 2022 року

Автор(и)

  • Д. В. Ягунов Донецький національний університет імені Василя Стуса

DOI:

https://doi.org/10.31558/2617-0248.2022.7.5

Ключові слова:

Показники злочинності; злочинність; Україна під час війни

Анотація

Нова хвиля військового вторгнення Росії в Україну у 2022 році стала подією, яка суттєво змінила європейський політичний та правовий ландшафт, а також вплинула на економічне та культурне життя в усіх країнах Європи та ЄС загалом у контексті перспектив відносин ЄС – Україна. Тому питання української злочинності та відповідної політики запобігання злочинності мають бути включені до порядку денного відносин ЄС – Україна як на короткострокову, так і на довгострокову перспективу. Відповідно ця стаття присвячена подальшому аналізу показників злочинності в Україні у світлі відповідної статистики злочинності за період січень 2013 року – серпень 2022 року на основі офіційних даних Офісу Генерального прокурора.
Стаття є продовженням авторського дослідження показників та тенденцій злочинності в Україні у воєнний період та впливу періоду війни 2022 року на систему кримінальної юстиції України. Узагальнивши викладені вище ідеї, ми дійшли наступних висновків, які відображають стан речей у кримінальній юстиції України часів війни (періоду 2022 року).
Кримінальна статистика за серпень 2022 року значною мірою підтвердила наші попередні висновки щодо питання тенденцій злочинності в Україні. Адже саме серпень 2022 року суттєво змінив загальну картину тенденцій злочинності в Україні.
По-перше, це стосується злочинів, вчинених із застосуванням вогнепальної зброї та вибухових речовин. Наші побоювання, що «насичення» українського суспільства вогнепальною зброєю призведе до зростання злочинності, здається, виправдалися. Більш обґрунтовані висновки будуть зроблені пізніше, принаймні на основі статистики злочинності за 9 місяців 2022 року. Проте вже продемонстроване зростання злочинів із застосуванням вогнепальної зброї та вибухових речовин ставить на порядок денний питання безпеки.
Набагато цікавішим питанням є кримінальні правопорушення, пов’язані з наркотиками в Україні. Дивно, що російське вторгнення в Україну у 2022 році не «зрізало» тенденції злочинності у сфері незаконного зберігання та вживання наркотиків. Натомість офіційні дані свідчать про те, що воєнний період пов’язаний із зростанням злочинності, пов’язаної з наркотиками.
Що стосується військових злочинів та військових злочинів, то відповідні показники злочинності очікувано зростають у світлі триваючої агресії Росії проти України, що доводиться відповідними статистичними даними.
Загальний висновок щодо тенденцій розвитку злочинності в Україні полягає в тому, що як злочинність, так і правоохоронні органи, а також громадяни адаптувалися до умов та обмежень воєнного часу.

Біографія автора

Д. В. Ягунов , Донецький національний університет імені Василя Стуса

MSSc in Criminal Justice, PhD in Public Administration, D.Sc. in Political Science, Professor

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-11-16

Номер

Розділ

Сучасні політичні інститути та процеси