Розвиток громадських організацій у Польщі наприкінці ХХ ст.

Автор(и)

  • Ю. В. Окуньовська Донецький національний університет імені Василя Стуса

DOI:

https://doi.org/10.31558/2617-0248.2023.8.16

Ключові слова:

громадські організації; громадянське суспільство; «третій сектор»; євроінтеграція; міжнародні фонди

Анотація

У даній статті досліджуються передумови та причини активізації ТА розвитку громадських організацій у Польщі наприкінці ХХ ст. в контексті розвитку громадянського суспільства.
Основним питанням даного дослідження є висвітлення ролі та місця громадських організацій «третього сектору» у польському суспільстві, крізь призму їхнього впливу на процеси демократизації, реформування держави, та встановлення контактів з провідними міжнародними європейськими організаціями.
Під час дослідження було розглянуто організаційні засади діяльності громадських організацій Польщі, в контексті трансформації політичної системи.. Проаналізовано джерела та літературу з даної теми. Досліджено особливості процесу реєстрації організацій та оформлення їх діяльності. Розглянуто процес становлення громадського суспільства у відповідності до законодавчої бази Польщі та Європейського Союзу, у контексті євроінтеграційного поступу.
Дана стаття розкриває особливості розвитку громадських організацій у період трансформації Польщу та обрання курсу на євроатлантичну інтеграцію. У контексті цього, було досліджено перші громадські організації, що орієнтувалися на європейські цінності. Провідними організаціями даного періоду було визначено наступні: Польська Фундація ім. Роберта Шумана, Фундація ім. Стефана Баторего, Фонд розвитку місцевої демократії, Центр громадянської освіти, Польська Рада європейського руху, Малопольський форум європейської освіти, Асоціація “Про-Європа”.
Аналіз діяльності громадських організацій показав, що основними напрямками активізації діяльності громадських організацій стали: інформаційний, просвітницький, фінансової діяльності, що був спрямована на підтримку і популяризацію польської держави, як майбутнього члена Європейського Союзу.

Біографія автора

Ю. В. Окуньовська , Донецький національний університет імені Василя Стуса

к. політ. н., доцент

Посилання

Глондис Д. Польща як донор. Роль громадянського суспільства. URL:http://www.portal.engo.plhttp://www.cofund.org.pl/teraz_integracja

Збігнєв В. Співробітництво між НУО та органами самоврядування Варшава, 1997. 117 с.

Клименко О. Демократизація міжнародного співробітництва в діяльності польських неурядових організацій. Історіографічні дослідження в Україні. Ч.2. К.: НАН України, 2003. С. 59-69.

Organizacje pozarzadowe w spoleczenstwie obywatelskim/Pod red. М. Załuska. Katowize: “Slask”, 1998. 178 с.

Rymsza M. Polityka panstwa w obec trzeciego sektora obywatelskiego w Polsce w latach 1989-2006 / M. Rymsza//Trzeci Sektor. 2006.Nr.8. S. 2-10.

Білецький В. «Третій сектор» як основа громадського суспільства/ В. Білецький//Збірник наукових праць (третій випуск), підготовлений за дослідницькою програмою кафедри філософії «Громадське суспільство як здійснення свободи»/ За ред.. Анатолія Карася. Львів: ВЦ ЛНУ імені Івана Франка, 2006. С. 62-83.

Statut polskiej fundacjiim. Roberta Schumana. URL: http://schuman.pl/pl/fundacja/dokumenty/statut

Fundacja Solidarności Polsko Czesko Słowackiej. Organizacja pożytku publicznego. URL: http://www.spczs.engo.

Helsińska Fundacja Praw Człowieka. URL: http://www.hfhrpol.waw.pl/Nprogram2-ru.html

Про громадські об’єднання: Закон Польщі від 07 квітня 1989 р. URL:: http://mostiskeruju.at.ua/news/reestracija_gromadskikh_ob_ednan_u_respublici_polshha/2012-09-06-258.

Ustawa z dnia 26 lipca 1991 roku opodatky dochodowym odosob fizycznych.URL: http://isap.sejm.gov.pl/

Ustawa z dnia 15 lutego 1992 roku opodatku dochodowym odosob prawnych. URL: http://isap.sejm.gov.pl/

Про суспільно корисну діяльність і волонтаріат: Закон Польщі від 29 травня 2003 р. URL: http://www.lawngo.

Europe Agreement establishing an association between the European Communities and their Member States, of the one part, and the Republic of Poland, of the other part. URL: http://eur-lex.europa.eu

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-24

Номер

Розділ

Сучасні політичні інститути та процеси